Blog


5 tipp a hatékony tanuláshoz

Dolgozatok vagy zh-k, érettségi vagy vizsgaidőszak, a közép- és felsőoktatásban tanuló diákoknak hatalmas mennyiségű információt kell elsajátítani az évek során. A felkészülésre azonban csak korlátozott idő áll rendelkezésre, hiszen ott vannak a külön órák vagy a munka, és pihenésre is szükség van. Annak érdekében, hogy lehető legtöbbet kihozd a tanulásra szánt időből, próbáld ki az alábbi tippeket!

1.Teremtsd meg a környezetet!

Találj egy olyan helyet, ahol minden zavaró tényezőt kizárhatsz, és csak a tanulásra összpontosítasz! Ha teljes csendre van szükséged, akkor a szobádat javasoljuk, de ha olyan típus vagy, akit motivál, ha látja, hogy rajta kívül mások is tanulnak, a könyvtár az ideális választás. Fontos, hogy elegendő fény mellett tanulj, ezen kívül mindig igyekezz egyenes háttal ülni. Tudjuk, hogy ez sokkal nehezebb annál, mint első hallásra tűnik, de megéri, hiszen segít a megfelelő vérkeringés fenntartásában.

2. Kiemelés, vázlat, gondolattérkép

Hogy melyiket használod, azt Te döntöd el. Sokaknak segít, ha nem csak a fekete-fehér jegyzetet látják maguk előtt, hanem különböző színekkel kiemelik a fontos címeket vagy részeket. A vázlat lényege, hogy az órai jegyzetedet egy könnyen és gyorsan áttekinthető formába öntsd. Találd meg azokat a főcímeket, kulcsszavakat és hívószavakat, melyekről eszedbe jut a tartalom. Amennyiben vizuális típus vagy, próbáld ki a gondolattérképet. Ez az ábrázoláson alapuló technika színek és képek használatával segít memorizálni, majd felidézni a tananyagot. A vázlat és a gondolattérkép nagy előnye, hogy az elkészítési folyamat során is rengeteg információt raktározol el.

3. BEMER terápia

A BEMER terápia szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását az élet minden területén kamatoztathatjuk, így a tanulás esetében is. A kezelés az agyban is stimulálja a mikrokeringést, így nem csupán az immunrendszert erősíti, de növeli a koncentrációs képességet és optimalizálja a mentális teljesítő képességet. A terápia aktivizálja a vérkeringést, ezáltal több oxigén jut el az agyba, ezzel megkönnyítve a tananyag memorizálását. Sokaknak okoz stresszforrást a vizsgákra való felkészülés, ami pedig gyakran alvászavarhoz vezet, márpedig a kipihentség elegendhetetlen. A BEMER csökkenti a stressz okozta tüneteket, segít a mély és pihentető alvásban, így másnap frissen vághatsz bele a tanulásba.

4. Energiapótlás

A tanulás egy monoton folyamat, amit sokan nassolással ellensúlyoznak. Ezzel nincs is semmi baj, viszont nem mindegy, hogy milyen rágcsálnivalót választunk. A legjobbak a gabonafélék vagy a gyümölcsök és zöldségek, hiszen ezek nem csupán finomak, de elegendő energiával is ellátnak. Ne feledkezz meg a folyadékbevitelről sem, mindig legyen a közeledben ásványvíz vagy 100%-os gyümölcslé, kávé és energiaital helyett pedig próbáld ki a zöld teát!

5. Összpontosítás és pihenés

Tudjuk, hogy tanulás közben minden sokkal érdekesebbnek tűnik, és a házimunka is mindig ilyenkor válik halaszthatatlanná. Természetesen annak sincs értelme, ha egész nap az anyag felett ülsz, és úgy telik el akár több óra is, hogy semmit sem jegyeztél meg. Azt tanácsoljuk, találj ki egy időbeosztást, és ahhoz tartsd magad. 30 perc tanulás után jöhet 5-10 perc aktív pihenés. A lényeg, hogy csak rövidebb, meghatározott ideig, de ne foglalkozz mással, kizárólag a tananyaggal.

 

Ha Te is kipróbálnád, hogyan segít a BEMER terápia a hatékony tanulásban, vedd fel velünk a kapcsolatot!